Wednesday, 14 September 2011

Livet i København (med henblik på VM2012)

Der er flere som har undret sig over hvorfor jeg har valgt at flytte til København dette efterår, og enkelte har direkte ment at det er useriøst...Sådan ser jeg dog slet ikke på det, da jeg mener at et halvt år i København kan udvikle mig videre som orienteringsløber, på nogle af punkter hvor jeg har svagheder. VM i Frankrig var så specielt og krævende ekstremt grundige forberedelser i lignende terræn, både fysisk, teknisk og mentalt. VM i Schweiz næste år bliver helt anderledes fordi både Langdistancen og Stafetten skal løbes det såkaldte Mittelland terræn, som til forveksling minder om danske skove (se eksempel under). Det kommer til at stille andre krav til løbshastighed end det gjorde i Frankrig og kræver mere fokus på at udvikle løbsfarten og udholdenheden. Mellemdistancen skal gå mere oppe i Jura-bjergene og bliver mere kuperet og stenet, noget som jeg ved at jeg at jeg er god til.


For at kunne forberede mig optimalt til VM næste år skulle jeg have flyttet til Schweiz, men da det var ikke aktuelt af flere grunde, følte jeg egentlig at Danmark var et oplagt valg. Og når det i tillæg kunne passes sammen med studier og kæreste, falt valget naturligt på København. Selvom det kræver lidt mere planlægning og transport at bo inde midt i København, er det altså ikke længere end 20-25min i S-tog eller bil ud til store skovområder. Og i modsætning til resten af Danmark, så er jeg faktisk ikke særligt godt kendt i de Nordsjællandske skove, fordi mange af dem sjældent bruges til store konkurrencer. I dag løb jeg fx 17,5km orientering (1t35min) uden poster på 1:15000 kort over Rude Skov, hvor jeg bare har løbet en gang tidligere (Spring Cup 2004). Fantastisk fin skov og kort, med både god kupering og teknisk krævende partier, og ganske relevant for VM-langdistance næste år. I morgen skal jeg så for første gang træne sammen med Sparta som holder til ved Østerbro Stadion, og altså løbeafstand fra hvor jeg bor. Der skulle efter sigende være en del som løber rigtigt hurtigt og jeg føler at det er en perfekt mulighed for at lære at løbe noget hurtigere. I tillæg til at kunne træne med Sparta er der også fine muligheder for tekniske træninger med NEO (Nordsjællands Elite Orientering) som er en samling af løbere som skiftes til at lave o-træninger til hinanden. Så alt i alt føler jeg ikke at det at bo i København bliver nogen begrænsning i forhold til min videre satsning, og efter 4 år i Oslo er det også motiverende at prøve noget nyt...


Den overordnede målsætning med dette halve år i København er jeg skal skal bygge min løbetræning mere og mere op, så jeg kan holde til at løbe mere og hurtigere på hårdt (og glat) underlag i vintermånederne end jeg har været i stand til før, når jeg skal tilbage til Oslo og skrive Bachelor-opgave efter jul. I sammenhæng med det vil jeg også fokusere meget på VM-langdistancen næste år, hvilket kræver flere lange træningsture i terræn med kort (som den i dag). I tillæg til at optimere den fysisk træning (i samråd med Klavs Madsen), og den tekniske og mentale træning (i samråd med Kenneth Buch), er planen også at jeg skal optimere min kost både før, under og efter konkurrenceperioder, men også i hverdagen og den daglige træning. På skolen har jeg nu faget Idræt og Ernæring, som allerede efter få forelæsninger og opgaver har gjort mig klogere på hvad jeg har at forbedre her. Desuden håber jeg også at kunne starte et forløb med en af Team Danmarks kostvejledere når sæsonen er slut.


Ellers har det gået ret tungt den sidste uges tid, da jeg efter ankomst til Oslo tirsdag i sidste fik lidt ondt i halsen onsdag og blev ret sat til i næsen. Jeg besluttede hurtigt at det ikke var aktuelt at løbe NM-langdistancen torsdag, og håbede at snottet ville løsne lidt til Mellemdistance Kval fredag. Jeg var lidt friskere og besluttede at give det chancen. Med et godt gennemført teknisk løb med en enkelt fejl på 30sek, blev jeg nr.3 i mit heat 50sek efter Carl, men lungerne havde det ikke godt på sidste halvdel af banen og jeg havde store problemer med at få luft. Det løsnede en smule mere til lørdag hvor der var Mellem-finale på programmet, og jeg besluttede om morgenen at jeg ville løbe alligevel. Jeg gennemførte igen et godt teknisk løb med en enkelt fejl på 1min og lidt småtterier, og var egentlig godt tilfreds og fysisk føltes det også bedre end dagen før, selvom jeg igen ikke kunne trække vejret optimalt. Jeg endte lidt overraskende for mig selv et stykke nede på listen som nr.22, men var ikke mere end 2,40 efter vinderen, så det var utroligt tæt og vidner og stor bredde i Norsk Orientering for tiden. Terrænet var tungt, med høj lyng og meget våde moser og jeg kunne godt mærke at det sugende terræn ikke er noget jeg er vant til.


Søndag var det så tid for weekendens højdepunkt, NM-stafet, noget vi (Mattias, Carl og jeg) havde glædet os til. Mattias løb en fin 1.tur og sendte mig ud som nr.7 i kontakt med teten. Jeg lavede et lille sving til 1'eren, men tog eget højre højrevejvalg på sti til 3'eren og var helt i tet ind i posten. Derefter var det bare at ligge lidt bagved og kontrollere, da jeg fysisk mærkede at jeg ikke havde chance for at rykke fra. På sidste runde blev der bommet lidt på gaflingsposterne men jeg løb godt og vi var bare 3 i tet (Halden, Kristiansand og BSK) på de sidset poster. Jeg missede dog den utydelige sti til næstsidsteposten og tabte 20-30sek, men var i mål som 3'er 27sek efter Magne. Carl løb godt i starten og havde initiativet på første del af banen, men bommede 2min før langstrækket tilbage, og mange hold gik forbi. Med en god sidste runde fik han kontakt med dem der kæmpede om bronzen, men tabte spurten, så vi blev nr.4. Et lidt skuffende resultat for os, men når de første 6 hold ligger inden for 1½min, er der ikke råd til fejl...


Den næste uges tid skal jeg prøve at komme lidt i gang igen efter forkølelsen og prøve at få fart i benene til om 1½ uge hvor der er World Cup mellemdistance og langdistance med jagtstart i Tjekkiet, VM træningslejr i Schweiz og World Cup Finale i Schweiz med mellem og sprint.

4 comments:

Kristian Sørensen said...

Hej Tue,

Velkommen til København - det lyder til du nok skal få en masse ud af dit ophold her. Det er spændende at læse om dine forberedelse frem til VM2012 og håber det bedste for dig.

Søren Bobach said...

God tur Tue.. Jeg skal sidde herhjemme og heppe på jer..! Så bli' lige frisk og giv den kaffe :)

yanmaneee said...

nike max
russell westbrook shoes
timberland
balenciaga
hogan outlet
adidas tubular
ultra boost
nike air max 270
off white
retro jordans

yanmaneee said...

jordan shoes
yeezy boost
coach outlet
adidas tubular
adidas stan smith shoes
golden goose outlet
golden goose sneakers
balenciaga trainers
canada goose
air max