Tuesday, 31 January 2012

81 timers træning i Januar

Vintertræningen forløber fortsat efter planen, og jeg er kommet ind i en rigtig god træningsrytme i Oslo, hvilket også har givet rekord for træning på en måned.

Januar har stået i mængdetræningens tegn, og efter en stor løbemængde for mit vedkommende i december, har jeg prøvet at variere min træning meget mellem løb og langrend for ikke at risikere overbelastningsskader.
Løbemæssigt blev det til 38 timer og 418km, mens jeg fik trænet 32 timer og sjovt nok også 418km på langrendskiene. De resterende 11 timer var styrketræning.
Alle mine intensive træninger har jeg gjort med løbeskoene på på hårdt underlag (indendørs bane eller løbebånd), og selvom jeg har trænet meget, har jeg følt godt overskud på stort set alle de hårde træninger. Det er meget begrænset hvor meget jeg har løbet i terræn, da der efterhånden ligger en del sne i Oslo, men jeg har fået løbet nogle langture på kort for at holde både det løbstekniske og tekniske ved lige.
Langrends delen har først og fremmest været klassisk stil, men jeg har også kørt en del skøjt, for at variere belastningen på muskulatur og sener endnu mere.
I tillæg er jeg for alvor gået i gang med den tunge styrketræning igen ved siden af den stabiliserende styrke, og det skal forhåbentlig gøre at kroppen kan holde til den videre store træningsbelastning.
Jeg har bare haft lidt problemer med ømme muskler pga styrketræning og glat underlag, men har ellers holdt mig skades- og sygdomsfri. Jeg er også kommet ind i en god rytme med kosten og har tabt mig yderligere ½ kg, så det kører som det skal.

Jeg har ikke haft specielt travlt på skolen endnu, men vi har nu fået vores bacheloropgave på plads, som kommer til at omhandle opvarmnings betydning for en præstation til udmattelse på ca.10min. Det betyder at vi skal teste ingen opvarmning vs. opvarmning med hhv. lav- og moderat intensitet, og se på hvordan man præsterer efterfølgende. Alle 6-8 forsøgspersoner kommer derfor til at lave 4 forskellige tester (først en submax + maxtest, for at kunne beregne den hastighed de skal løbe de tre præstationstester på), så der bliver nok at lave på laboratoriet de næste 3 uger inden jeg skal til Portugal med landsholdet i uge 8.
I dag skulle vi øve os på testprotokollen, da det er os selv som skal stå for testerne, og jeg havde meldt mig frivilligt til at være forsøgsperson til en submax + maxtest. Det har jeg heldigvis prøvet mange gange før, for der blev kludret lidt i de første laktatmålinger og usikkerhed omkring hastigheder osv. På trods af begynderfejlene, fik jeg gennemført en fin test både submaximalt og på max-testen hvor jeg nåede 81-82 ml/min/kg i VO2max, hvilket er det højeste jeg har målt. Det er dog svært at sammenligne de tester jeg plejer at lave i Brøndby med den her, da det er helt forskellig måde det bliver gjort på. Men i forhold til en tilsvarende test jeg lavede for præcis to år siden samme sted, havde jeg øget farten på AT med ca 1,5km/t og gået fra 72 til 82 i VO2max. Så der er ingen tvivl om at det peger i rigtig retning for min fysiske udvikling. Det bliver spændende at se hvad tallene siger når jeg skal teste i Brøndby i slutningen af marts.

Jeg er også gået i gang med den mentale træning igen i samarbejde med Kenneth, og siden jeg ikke har tid og mulighed for at rejse ud og få teknisk træning denne vinter, kommer jeg også til at arbejde en del med tørtræning.

I weekenden er der landsholdssamling i Göteborg, og jeg glæder mig til at få løbet nogle fede o-tekniske træninger og se de andre på holdet. Planen er at veksle mellem langrend og løb på samme måde som hidtil frem til vi skal til Portugal, og efterfølgende i marts igen gå over til mere og mere løbning ind mod sæsonen. Forhåbentlig kommer jeg i år til at være stærkere fysisk end nogensinde før. Så langt tyder alt i hvert fald på det :)

1 comment:

Tore Linde said...

Jesus det er mange timer. Pas nu på dig selv:)

Tore